9


Обуздавање

Укротитељска моћ малог
Сјао Чу

Изгледа као да се све ваше снажне побуде, добре намере и озбиљни планови налазе под контролом неког непознатог спољашњег елемента. Са одређеним незадовољством ви видите све елементе неопходне за остварење својих осујећених циљева; а опет се ништа не уклапа како треба. Шта год да покушате, ОБУЗДАВАЊЕ вас спречава да предузмете значајне кораке. Древни Кинези су овај хексаграм описивали као ”Густи облаци не доносе кишу”, као прилику која се посебно тешко остварује. Ипак, обећава се благ успех кроз мале, благе исправке. Грандиозне замисли не долазе у обзир.

Сада можете вршити само краткотрајне и врло благе утицаје на друге. Досадашње стање се не може изменити и у то не треба улагати снагу. Најбоље је у време ОБУЗДАВАЊА бити у близини ситуације на коју желите да утичете. Искористите моћ пријатељског убеђивања да одржите утицај који поседујете и да спречите да се ситуација одвија мимо вас. Потисните сваки импулс према агресивним мерама.

Као што сте и сами већ открили, ово је време није повољно за нове пословне подухвате. Мада су изгледи добри, најбоље је сачекати на предзнаке сигурног успеха. У међувремену, усредсредите се на појединости одвијања текућих послова. Поправите изглед свог дела или му дајте нов облик, али се уздржите од увођења великих промена. На тај начин ћете задржати свој положај током читавог периода ОБУЗДАВАЊА.

Биће потребна велика вештина да се оствари успешан исход у личним односима. Немате никакву контролу над околностима, а расправама и ултиматумима се не може ништа постићи. Ваш избор је или да се помирите са атмосфером ОБУЗДАВАЊА и сачекате да се ствари окончају на један пријатељски начин, или да сасвим напустите однос.

Међутим, уместо да стрепите над сукобом, било би боље да порадите на побољшању свог имиџа. Примените моћ обуздавања на своја мишљења и претпоставке, а ту сачувану енергију уложите у утисак који производите на друге. Покушајте да докучите који вид ваше личности оставља највећи утисак на вашу околину, и стално га приказујте. То је ваш главни адут у временима у којима је значајнији утицај мало вероватан. Без обзира на све, има изгледа за коначни успех ако успете да обуздате себе док се прилике не ускладе са вашим планом.


ЋИЕН, снага, зауздана је у доњем триграму људских делатности и може да делује само кроз мале и благе утицаје, као што се види кроз СУН који делује из виших области. Хексаграм ОБУЗДАВАЊЕ у непроменљивом облику показује да је предмет вашег питања блокиран малим али перманентним утицајима. Ништа се споља не може учинити. Спас, уколико постоји, лежи у раду на Сопству. Оплемените своје побуде и жеље.


Покретне линије

Линија на врху:

Добили сте битку. Сада је време за одмор а не за започињање општег рата. Будите на опрезу, јер тешкоће се гомилају. Ако предузмете нове кораке, доживећете несрећу.

Пета линија:

Кроз један сараднички и поверљив однос са неким, увећаћете своје ресурсе и ви и та особа. То је начин да постигнете циљ.

Четврта линија:

Ако сте поштени и искрени и утичете на друге правилним саветима, избећи ћете ужасне опасности које вребају на вас. Страх и бојазан уступиће место истини. Грешка неће бити учињена.

Трећа линија:

Отпор је незнатан и напредак се чини могућим. Ипак, ситуација није под вашом контролом. Уколико тврдоглаво и самоуверено гурате напред, на крају ће вас савладати бесконачне неприлике. Било би то крајње недостојанствено.

Друга линија:

Мада бисте желели да предузмете акцију, мудро је да поновно размотрите ситуацију подучени примером својих претходника. Саветује се повлачење, које ће донети срећу.

Линија на дну:

Пробијајући се напред, наишли сте на препреке. Најбоље је вратити се на положај са кога можете да бирате напредовање или повлачење. Тако ћете докучити праву природу ситуације и поступити прикладно.